miercuri, 21 aprilie 2010

Saptamana Nationala a Voluntariatului, editia a IX-a






Anul 2010, aprilie 19-25...
Uite ca s-a dat startul unei noi editii a Saptamanii Nationale a Voluntariatului (SNV, pe scurt), saptamana in care majoritatea organizatiilor scot in fata tot ce au mai bun si aici ma refer la voluntari, in special, voluntari care sunt valorizati, valorificati si trimisi pe frontul de lupta. Anul acesta, SNV-ul implica peste 30 de organizatii locale, peste 100 de activitati si....multi voluntari (deocamdata nu stiu cat, dar cu siguranta voi afla :P).

Dupa cum reiese si din numele evenimentului, Saptamana NATIONALA a Voluntariatului, acesta este un eveniment desfasurat la scara nationala: peste 500 de activitati, peste 80 de organizatii, din 33 de judete si mii de voluntari implicati; aceasta presupune SNV-ul.

La noi, in Iasi, SNV-ul a debutat cu "marea adunare generala", vineri, 16 aprilie, intre orele 10.00-12.00, unde aproape 300 de omuleti prezenti in Piata Unirii au oferit un zambet urias comunitatii locale, prin ceea ce numin noi "Smiley-ul uman". A fost frumos, a fost interesat, dar a fost...si stresant si obositor, de ce sa nu recunoastem! :P Intrun timp foarte scurt a trebuit sa ii organizam pe cei aproape 300 de spartani, astfel incat sa...dam cat de cat, un aspect "ecologic", consistent zambitor! :D ...dar ne-a iesit; nu bine, dar a iest!

Apoi, duminica, 18 aprilie, in intervalul orar 15.00-17.00 am strans o alta ceata de voluntari, o adevarata armata de...peste 700 de voluntari, care au umplut strazile, marsaluind pe traseul Casa de Cultura a Studentilor - Palatul Culturii, strigand si chemand la "lupta", impotriva nepasarii, a delasarii omului de rand, om care a uitat sa valorifice binele si s-a afundat intro stare de euforie platonica, s-a delimitat intrun spatiu romantic, boem marginit de nestiinta.

Luni, 19 aprilie, dragii nostri voluntari Bethany, au desfasurat o activitate de socializare cu niste copilasi taaare dragalasi, internati in Spitalul de copii Sf. Maria, timp de...2 ore. A fost o experienta interesanta, foarte placuta (cel putin pentru mine a fost super), prima de acest gen, pentru noi (speram sa nu fie si ultima. Pentru acele 2 ore, noi am dat in mintea copiilor, iar ei au incercat sa nu ne dezamageasca, incercand sa fie adultii care sa ne indrume; am desfasurat cateva joculete (evident ca i-am lasat sa castige :P), am facut conversatie, astfel incat, acei copii s-au simitit bine, noi ne-am simtit extraordinar, pentru ca am reusit sa le punem un zambet pe fata si sa le alungam starea de monotonie prin care treceau; cu alte cuvinte, nu i-am lasat sa se simta singuri! :) Abia astept o actiune viitoare de genul acesta... :D

Deocamdata imi inchei corespondenta aici, nu inainte de a "rosti" sloganul de anul acesta al SNV-ului: "Fii un star, fii voluntar!" In viata trebuie sa vrei, ca sa poti, indiferent ca se numeste incercarea de a te scoli (a te educa), incercarea de a zambi, incercarea de a oferi, incercarea de a...incerca! Nu putini sunt cei care vin intrun suflet sa faca voluntariat, apoi dau bir cu fugitii si asta ptr ca nu voiau cu adevarat sa ajute sau sa ofere ajutorul, asa cum majoritatea o spun, atunci cand intra pentru prima data pe usa sediului si dau ochii cu mine... De ce vin sa faca "voluntariat"? Nu as putea sa o spun, dar nu pentru ca nu as stie motivul, ci pentru ca...nu vreau sa spun! Cei care vor cu adevarat sa faca ceva, o fac si se cunoaste!

Intro activitate de voluntariat, persoanele implicate se simt valorizate, se simt implinite, se simt incluse intrun mediu de viata, simt ca exista si alt mediu decat cel in care au fost obisnuite sa traiasca, iar asta fie ii face sa se simta bine si dornici de cunoastere, de a descoperi lucruri la care nu se gandisera, fie..."asta a fost prima si ultima activitate pentru mine".

Voluntariatul = dorinta de a darui;
Voluntarul = omul care stie sa zambeasca, sa daruiasca, sa traiasca, sa fie sincer, sa nu se ascunda dupa degetul mic, de la piciorul stang.

Oamenii care vor sa faca bine si stiu sa faca acel bine sunt putini; oamenii care incearca sunt...ceva mai multisori, iar cei care renunta sunt...destui! E usor sa spui "NU", e usor sa nu iti pese, e usor sa nu vrei sa stii de altii si sa nu te intereseze decat lumea ta...; e foarte usor ca ceilalti sa fie invizibili pentru tine!

Eu zambesc, daruiesc, ma implic, imi pasa; tu de ce nu ai face-o???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany