miercuri, 21 iulie 2010

Viata de zi cu zi in organizatie - activitati...

Observam ca in ultima vreme, acest minunat blog al voluntarilor a ramas nescris. Lucrul acesta nu s-a intamplat din motiv ca nu as fi avut ce spune, ci doar din lipsa timpului si poate (si din lipsa de inspiratie, al asezarii cuvintelor in ordine ideatica)! :D


Incep cu cele cateva activitati pe care le desfasuram in momentul de fata:

1. Activitati recreative si de socializare cu copiii de la Centrul de zi, al Fundatiei Hecuba.

In fiecare zi, de luni pana vineri, in doua intervale orare (9,00-12,00 si 15,00-17,00), voluntarii nostri se deplaseaza la Centrul de Zi al Fundatiei Hecuba si...desfasoara activitati recreative si de supraveghere cu acei copii, care sunt lasati in grija educatorilor, an de an, tocmai din cauza ca provin din familii mono-parentale. Pentru ca pe timpul verii, educatorii sunt, in vacanta, cei de la Hecuba au apelat la noi, "lucratori" cu experienta in ale copilaritului si imi permit sa spun ca ne pricepem de minune sa avem grija de acei copilasi scumpei! Copiii au varste cuprinse intre 3 si 6 anisori.


2. Colaborare cu Centrul Medical de Reabilitare a Victimelor Torturii


De curand am inceput o activitate intrun domeniu oarecum necunoscut pentru noi si anume acela in care beneficiarii provin din randul celor de varsta a III-a si mai exact, persoane care au redefinit omenirea prin implicarea directa in lupta cu abaterile socio-democratice. Acele persoane au incercat sa se abata regulilor impuse de regimul de dupa 1945, provocand isterie si agresiune la varfurile piramidelor acelor vremuri...
Prin aceasta colaborare, noi, voluntarii Bethnay, impreuna cu cei din Centrul Medical, in spetata, specialisti in lucrul cu batranii, incercam sa readucem nivelul de zambete la un stadiu de excelenta, mai mult decat contemplativa...


3. Proiect, in cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria, Iasi.


Activitate inceputa de curand, adica acum o saptamana, se desfasoara de doua ori pe saptamana, mai exact in fiecare marti si joi. Beneficiarii sunt...evident, tot astia mici, copiii internati la Sectia Dializa. Acesti copii au varste cuprinse intre 3 si 14/18 ani...
Pentru a incerca sa imbinam utilul cu placutul, intrun spatiu neprielnic, incercam, prin acest proiect, sa ne extindem aria de "munca", iar din cate tin eu minte (si sper sa nu ma insel), aceasta ar fi prima activitate de acest gen.

Intalnirile saptamanale au fost organizate in asa fel incat, acestea sa cuprinda doua componente (abilitati):
- abilitati practice (origami, joc de rol, teatru forum, etc );
- abilitati de gandire (ajutor la teme, lectura, etc).
Ce ar cuprinde cele doua? Ce putem face cu copiii, de orice varsta, de orice natura psiho-motorie? Ii invatam sa ...invete prin joc!

Ieri am fost si eu, pentru prima data, in acest proiect (dar ptr a doua oara intr-o activitate cu copiii, la spital). Am facut un puzzle, impreuna cu un baiat si doua fete, puzzle care mi-a luat...o ora si jumatate! :D A fost fun, dar la un moment dat eram iritat ca nu gasesc piesele dar nici nu m-am lasat pana nu l-am terminat! :)) Ceilalti copii au incercat sa deseneze, sa faca animalute, avioane, barci, din hartie (adica origami), iar una peste alta copiii, impreuna cu voluntarii nostri au facut fata, s-au distrat si s-au chinuit putin pana sa le iasa acele origami. :P


4. Proiect "Da sens Vietii tale"


Acest proiect este unul foarte interesant si la fel ca cel cu copiii, din spital, este si acesta o noutate, Cu copii am mai lucrat (fie ca au fost cu dizabilitati, siferite boli sau sanatosi tun), dar cu detinuti, niciodata! Trebuie sa recunosc ca prima/primele interactiuni au fost ceva mai retinute, pentru ca mi-a fost frica, nu stiam la ce sa ma astept din partea lor, nu stiam cum vor reactiona, cum se vor comporta, cum ma voi comporta eu sau colegele meu, in preajma lor si de aceea totul a fost o necunoscuta asteptata.
Prima impresie a fost ca...ei, detinutii, au fost mai reticenti decat noi si asta ne-a ridicat moralul si ne-a incurajat.

Activitatile desfasurate cu acestia sunt simple si placute. "Tema" principala a fost deslusirea deprinderilor de viata independenta, structurate in 8 teme (cum sa-si faca oamenii un CV; cum sa se comporte la un interviu; comunicare; sexualitate; etc).
Dupa terminarea acestor cursuri, trecem la atelierul de pictura, un mini-turneu de fotbal si capacitatea de studiu (care presupune invatarea celor care nu stiu sa scrie si sa citeasca sau perfectionarea scrisului si a cititului, pentru altii).

Detinutii au varste cuprinse intre 21 si 25 de ani, iar...condamnarile sunt din toate categoriile, Ceea ce este mai important, nu trebuie evitat si anume ca...poate acesti omuleti au gresit candva, voit sau nu, dar nu sunt niste animale, asa cum multi dintre noi nu se sfiesc sa ii catalogheze. Au gresit, cand au facut ce au facut, unii premeditat, altii pe moment si cu siguranta ca si noi am avut accese de furie sau ura la adresa cuiva, i-am dorit raul si asa mai departe. Ideea este i se poate intampla oricum si nu suntem noi in masura sa judecam!

Ce este mai rau, la noi, e ca dupa ce astfel de persoane isi ispasesc pedeapsa, nu au posibilitatea de a fi preluati de un Centru de Reintegrare in societate, nu au posibilitatea de a munci, de a-si castiga existenta prin sudoarea fruntii, astfel incat, multi dintre ei ajung de unde au plecat, pentru ca nu li se ofera credit.


5. Proiect "Invat sa fiu independent"

Alt proiect, alta interactiune cu cei mici, dar de data aceasta, cei mici provin dintr-un centru de plasament, din localitatea Bogdanesti, judetul Iasi.
Ca si in anteriorul proiect, acesta presupune invatarea copiilor sa se comporte in societate; un alt fel de invatare, decat ceea ce li se preda la ore. Invatarea prin joc a nevoilor de zi cu zi, ale acestor deprinderi de viata independenta.
Este foarte important ca acestia sa invete sa comunice intre ei si sa se comporte decent in societate, sa incerce sa comunice cu posibilii angajatori, sa invete sa faca CV-uri, sa negocieze conflicte, s.a.m.d.
Intalnirile zilnice de la Centrul de la Bogdanesti au fost structurate in patru mari module:
- Health - igiena, combaterea si prevenirea bolilor de orice natura, tratamentul aplicat persoanelor care sufera de anumite boli ne- sau transmisibile;
- Hand - indemanare; abilitati practice, activitati care tin de manualitate;
- Head - abilitati de gandire, gestionare si negociere a banilor, bunurilor, etc;
- Heart - componenta emotionala: sentimente, trairi, emotii.

Beneficiarii sunt copii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, iar voluntarii se deplaseaza zilnic, de marti pana vineri, pret de 4-6 ore si ofera suport organizatoric, supravegheaza si se implica in activitatile copiilor.
Ultima data cand am trecut pe acolo, am participat cu cei mici (clasa a 2-a) la un concurs de desen, intre ei. (evident ca desenul meu a fost cel mai frumos, dar...nu m-au declarat castigator; nu stiu de ce.. poate din invidie! :P). Apoi, dupa ce am iesit de la acea intalnire, am mers cu copiii si am jucat fotbal si basket... A fost distractiv, ca de fiecare data si...e o placere sa ma joc cu ei si sa dau in mintea lor. Stiu ca si voluntarii sunt entuziasti si dornici sa mearga la Bogdanesti, chiar daca aceasta presupune o implicare de durata.
Momentan suntem in vacanta, pana la 1 septembrie, dar abia astept sa ne reluam activitatea. :)


6. Clubul Copiilor cu Dizabilitati

Aici lucrurile sunt simple, prin prisma faptului ca activitatile pe care incercam sa le desfasuram nu impun un grad de complexitate, pentru voluntari. Clubul presupune socializare, comunicare, joc si nu invatare...si are loc saptamanal, in fiecare vineri dimineata. E drept ca acei copii sau tineri care se perinda pe la noi, au nevoie de o altfel de atentie decat copiii obisnuiti, dar pentru aceasta incercam sa facem ca lucurile sa fie cat mai bune pentru ei, in limita disponibilitatii noastre, a voluntarilor. Zilele acestea vom sustine un trainig pentru voluntarii care doresc sa se implice direc in lucurl cu acesti copii si avem certitudinea ca vom reusi sa ne integram in deplinatatea dorintelor tinerilor cu dizabilitati.
Pana acum a fost destul de bine, o buna interactiune cu copiii/tinerii si ne-am inteles, poate nu de minune, dar ne-am inteles. Am observat ca undeva in interior ei sunt la fel ca noi, doar ca nu stiu sa se exteriorizeze precum o facem noi. Boala in sine nu reprezinta decat o bariera de exprimare si nimic mai mult... Prin ceea ce sunt, ei devin speciali, iar pentru unii sunt muma, pentru altii sunt ciuma si asta numai din cauza incapacitatii noastre de a intelege cursul firesc al naturii, incapacitate care ne determina sa stabilim acele bariere si momentele de ipocrizie unice.


7. Clubul Voluntarilor

Daca tot am intrat in sfera clubbing-ului (nu cu sensul de intalniri "muzicale" nocturne) nu se poate sa atrag atentia prin cele cateva intalniri saptamanale pe care le avem cu voluntarii nostri dragi. Clubul, in acceptiunea mea, adica prin ceea ce facem, nu reprezinta decat interactiuni, in vederea unei dezvoltari a relationarii dintre voluntari, crearea unor legaturi si dincolo de voluntariatul de zi cu zi, stabilirea de perceptii pozitive la adresa celor din jur, fie ca acestia se numesc voluntari, beneficiari, colegi, prieteni. Pe scurt, prin aceste intalniri imi doresc sa creez un grup, aproape de familialitate, pe care... sa il pot enumera prin randurile castigurilor umane.

Clubul de dans - este cel mai frecventat, datorita dorintei de invatare a unei alte lumi. Dansul, muzica sunt arte provenite din spatiul divinitatii, iar prin acestea se incearca eliminarea stresului cotidian si concentrarea tuturor fortelor intr-o gratie majestica.
Personal, ma delcar o epava, in acest sens, dar incerc sa ajung la suprafata si sa imi demonstrez ca pot face si asta! Chiar pot... Consider ca este un efort cu satisfactii garantate si prin urmare chiar se merta sa cochetez cu aceasta.

Clubul Forum - presupune o intalnire saptamanala prin care incercam sa barfim tot ce se poate! Avem in discutie nenumarate subiecte pe care incercam sa le dezbatem, sa ne contram (din pacate nu s-a asjun inca, la violenta verbala sau fizica, dar este timp :P ). E ca si cum ai merge la o terasa, la o bere si discuti cu prietenii despre...orice iti vine in minte, doar ca nu avem bere la noi, pentru ca nu e voie. Este destul de interesant.

Clubul de Teatru - prin acesta incercam sa ne familiarizam cu una dintre cele 6 arte, tocmai din dorinta de a ne exprima liber altfel decat normalitatea rutinei. Scopul acestui club este de a ne pregati pentru viitoare evenimente artistice ale fundatie noastre, dar si pentru a ne satisface o curiozitate sau dorinta mai veche, adica aceea de a fi actori si implicit, mici vedete.

Cam atat am avut de spus, dar cu siguranta imi vor mai veni idei si voi reinventa activitatea de zi cu zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany