joi, 15 octombrie 2009

Romania..., un colt de rai, uitat de Dumnezeu!



11 octombrie 2009! ...o zi frumoasa, o zi insorita, calduroasa, prietenoasa chiar, numai buna pentru calatorii, o zi deschisa unor noi aventuri prin eterna si fascinanta Romanie! Dupa o zi plina, in care Caravana a poposit in Iasi, pentru a-si desfasura activitatea de amenajare a unui spatiu pentru copiii care sufera de diferite deficiente, alaturi sau mai bine zis, cu ajutorul voluntarilor veniti din Bacau si a voluntarilor nostri (voluntari ai Fundatiei Bethany, Iasi), caravana si-a luat "zborul spre un alt colt al Romaniei, spre coltul nord-vestic si anume, spre...Satu-Mare!

Drumul sau...traseul Iasi - Satu-mare a inceput dimineata la orele 9.00, prin judetele Iasi-Neamt-Suceava-Maramures-Satu Mare, un drum de aproape 12 ore de mers cu microbuzul caravanei, prin mirificele forme de relief, peisajul montan, oferit de splendoarea Carpatilor, padurile tomnatice, covorul de frunze ruginii, asezat fara nesimtire pe soselele romanesti uitate de vremuri si de lipsa de interes a mai marilor boieri care ne guverneaza fara talent, fara daruire si fara respect, respect, in primul rand fata de ei insisi, fata de natura, fata de societatea scufundata in...naduful ideilor pro-socialiste democrate! Romania este o tara frumoasa, cu potential turistic, dar...sa lasam comentariile futuriste, fara rost, cu privire la o posibila dezvoltare!

Furati de mirajul peisajului prin care trecusem, prin muntii presarati cu serpentine, in drumul spre actiunea de voluntariat, de la Satu-Mare, timpul trecea si intrun final, cand mai aveam doar cativa zeci de kilometri pana la destinatie, masina ia o vacanta binemeritata, dupa aproape 600 de km neintrupti (asta inseamna fara popas de mancare; doar unul in care ne facusem plinul si...cam atat :D ), asta undeva in apropierea unei micute localitati din judetul Satu-Mare si anume in Seini. Ne invartim care mai de care pe langa masina, incercand sa-i dam de capat, fara folos, evident (multi prezenti si toti nepriceputi :)) ), dupa aproape o ora si jumatate de primit info prin telefon despre posibila "boala" a masinii, diagnosticul este inca neclar, dar reusim cu chiu cu vai sa repornim la drum. Intrun final ajungem si in Satu-Mare, la vila in care era cazati, flamanzi, obositi, asteptand ziua urmatoare.

12 octombrie 2009 ...intamplarea face ca activitatea de voluntariat de la Satu-Mare sa coincida cu ziua de nastere a..."cuiva" :P (nu spun a cui).
Dimineata, la orele 11.00 este programata conferinta de presa, la sediul organizatiei Caritas, Satu-Mare, unde ne intalnim cu ceilalti 4 voluntari satmareni, desemnati sa preia stafeta de la noi si sa continuie spre Oradea. Timp de jumatate de ora, cel mult 40 de minute, atat a durat activitatea noastra, a voluntarilor ieseni, la Sectia de Pediatrie a Spitalului din localitate, in care a fost amanejat un spatiu desemnat sa promoveze actiunea "Un pas spre lumea basmelor". Au fost prezenti 2 clowni, din randul voluntarilor de acolo, care au animat atmosfera, am desfasurat diferite joculete si..cam atat! A fost placut sa fim intampinati cu zambetele copiilor internati in acel spital, dar nu pot sa nu-mi ascund dezamagirea "provocata" de simplitatea activitatii organizate; numai traseul, pe care l-am strabatut in 12 ore, a fost de 10 ori mai lung, temporal, decat activitatea in sine! Sincer, ma asteptam la mai mult, in ceea ce priveste organizarea Caravanei, organizarea activitatilor ficarui centru de voluntariat desemnat si aici ma refer strict la Satu-Mare, pentru ca in celelalte localitati nu am fost prezent si prin urmare nu-mi permit sa comentez.

Se vorbea atat de mult limba maghiara incat aveai impresia ca cei de acolo te vorbesc pe la spate, iar noi, evident ca nu intelegeam nimic din ce spun, iar lucrul acesta ne facea sa ne simtim putin stingheri si ne-la locul nostru; poate si o oarecare lipsa de respect la adresa noastra, dar sa zicem ca nu a fost ceva intentionat! :) Cu voluntarii de acolo nu prea am avut timp sa stam la discutii, pentru ca timpul nu ne permitea, in acele momente, ei grabindu-se spre urmatoarea locatie, Oradea. Cu toatea astea, am avut timp sa iesim in oras la o pizza si sa schimbam cateva impresii, unii despre altii...

Cam atat despre activitatea Caravanei, in Satu-Mare... Pe scurt, a fost o experienta in proportie de 51% placuta, noua, am cunoscut lume noua si diferita, nu mult diferita, dar...diferita, prin specificul zonei, accentul comic, oras nu prea mare si nici prea prietenos, natura modernismului, care lipseste, un oras foarte linistit si aproape pustiu si o limba "materna" straina, intalnita la tot pasul:D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany