luni, 16 august 2010

This is us! :)

Voiam sa incep prin a prezenta, pe larg, ceea ce facem noi aici, cine suntem, cu cine lucram si de ce lucram... Ar fi o prezentare cam laborioasa, asa ca voi incerca sa ma sustrag cu delicatete, fermecelor cuvintelor fara rost.

Fundatia Bethany este o organizatie ca oricare alta. Este o...institutie, o organizatie non-profit, care face, totusi, un profit, in randul aprecierilor beneficiarilor nostri: a cules aprecieri si recunostinta, incredere, valoare, respect, prin tot ceea ce facem! Dar, cum spuneam, este o organizatie ca oricare alta, pentru ca scopul nostru comun este de a reabilita trasaturile socio-umane si configuratia artistica a omului de rand.

De ani buni, avem o sectiune speciala, dedicata unor omuleti, la fel de speciali, care isi planifica dragostea, daruirea si...timpul, tocmai in scopul de a nu face uitata latura umana: voluntarii!

Ce este un voluntar?
Voluntarul este o persoana (binenteles), care urmareste sa isi ofere serviciile, in mod gratuit, cu scopul de a fi de folos umanitatii, prin interventii in randul populatiei defavorizate, a mediului, a culturii si artei, etc. Voluntarul face ceea ce face, din pura placere (la inceput, ca apoi se simte obligat, intrun fel sau altul), fara a primi ceva in schimb! Interesant, nu? Unde mai gasesti asa oameni, i ziua de azi? Si uite, ca totusi exista.

In marea lor majoritate, voluntarii cauta organizatiile din diferite motive:
- fie au nevoie de apreciere, din partea oamenilor,
- fie vor sa faca ceva bun si folositor, pentru a-si recastiga sau intari aprecierea personala,
- fie au timp liber si hotarasc ca cel mai bine ar fi este sa il daruiasca si sa il foloseasca, constructiv,
- fie au nevoie de adeverinte de practica, pentru facultate sau "cica ar da bine la CV";
- fie simt ca menirea lor, in aceasta lume, este de a-si modela existenta dupa un tipar creationist, de ordin celest;
- fie vor sa cunoasca oameni, din toate paturile sociale si sa isi faca noi prieteni;
- fie sa capete experiente in varii domenii de activitate.

Vad zilnic voluntari implicati in activitatile de voluntariat si citesc pe chipul lor o nerabdare, o dorinta de implicare, motivatie si multumire sufleteasca! Trebuie sa recunosc ca am vazut si voluntari, pentru care, voluntariatul, era un chin astronomic si asta numai pentru ca era obligati de a face un lucru sau altul. Obligati fiind de catre adeverinta aia de practica sau CV-ul care da bine, in fata angajatorilor! Mai multe nu spun, ptr ca nu vreau sa intru in polemici... E ca si cum ai manca ceva ce stii ca nu iti face placere, dar o faci pentru ca urmaresti ceva anume (mananci ptr ca nu vrei sa apri mofturos sau ptr ca te obliga mami si tati, ca de nu...nu mai primesti banuti sau masinute).

Placerea de a lucra cu astfel de oameni, pentru mine, personal, este...infinita si asta tocmai datorita faptului ca ei fac acest lucru din...PLACERE! Tin minte cand eram si eu ca ei... Neavand ce face acasa, nelucrand sau plictisindu-ma la facultate ori in fata calculatorului, dadeam fuguta pe la Bethany sa vad ce se mai intampla si daca rezistau fara mine. :D Aveam o pasiune de a ma sti acolo, facand ceva, pentru cineva! Simteam o satisfactie launtrica imensa! Am avut perioade in care eram trist, din varii motive, iar alinarea mi-o gaseam in...activitatile de voluntariat. Nu as gresi daca as afirma ca Bethany, penru mine, era a doua casa (sa nu se inteleaga ca as fi dormit la sediul fundatiei.. :P ). Oamenii aceia cu care lucram ii vedeam altfel decat pe restul; erau oameni speciali ptr ca faceau lcururi deosebite, iar visul meu este de a-mi infiinta o astfel de organizatie, pentru a oferi ceva, celor care au nevoie! Cum sa nu te simti multumit dupa ce ai ajutat pe cineva? Nu prea ai cum sa nu simti asta...

Desi Fundatia Bethany ofera servicii de asistenta sociala, consilieri psihologice, instruiri si altele, consider ca voluntarii au un mare aport in bunul mers al unei organizatii care se respecta! Practic, voluntarul este sufletul organizatiei, asa cum "Copiii sunt sufletul familiei!" - motto-ul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany